Meest gestelde vragen

Onder welke NHB 3D klasse val ik?


Hierbij een snel hulpmiddel om te bepalen in welke NHB 3D klasse je schiet. Let op dat er altijd aanvullende eisen in de klasses gelde, zoals bijv. het verplicht gebruiken van houten pijlen bij Longbow. Zie hiervoor altijd ook het 3D reglement op

 www.handboogsport.nl/wedstrijdsport/reglementen/Schiettechnisch_reglement_3D.pdf.



Dit schema is gemaakt door http://www.3Dschieten.nl en http://www.boogwinkel.nl

































Ik wil een boog bouwen. Welke boeken moet ik lezen?

Er bestaan diverse (engelstalige) boeken over het bouwen van bogen. Wij zijn nogal gecharmeerd van "The Traditional Bowyers Bible" (drie delen van ruim 300 pag's per deel, uitgegeven door Bois d'Arc press en per postorder verkrijgbaar bij Quicks in Engeland). Hierin worden alle aspecten van de traditionele boog behandeld. Bogen, pijlen, pezen, punten et cetera. Jan van der Veen heeft onlangs het eerste Nederlandse boek voor de bogenbouwer geschreven.


Welke houtsoorten zijn het beste om een boog te maken?

Over het te gebruiken hout doen allerhande verhalen de ronde. Uiteindelijk kun je van ieder stuk hout dat niet breekt een boog maken. Er zijn binnen onze vereniging bogen van stukken robinea (pseudo-acacia) die gewoon uit het bos zijn gehaald. Maar een mooi stuk iep of essen doet het ook goed. Iemand in onze vereniging heeft een boog gemaakt van de hardhouten rand van een bureau, en er zijn mensen die bogen maken van hoorn. Kortom alles is mogelijk. Taxus is van oudsher een veelgevraagde houtsoort omdat het kernhout een wezenlijk andere structuur heeft als het hout aan de buitenzijde van de boom. Hierdoor kun je een self-bow maken (uit 1 stuk hout ) met de voordelen van een gelamineerde boog, zonder dat je lagen op elkaar hoeft te plakken. (Dat lijmen is overigens een vak apart.) En taxus ziet er gewoon mooi uit. Bij gelamineerde bogen zijn veel gebruikte houtsoorten: bamboe en hickory voor de backing en Surinaams groenhard, Orange Osage, lemonwood, of kernhout van de taxus voor de belly. Welke soorten hout een boogbouwer verwerkt heeft te maken met persoonlijke voorkeur, z'n werkvoorraad en de wensen van de schutter. "Wat ze mooi vinden." Natuurlijk hebben zeldzame, minder eenvoudig te verwerken houtsoorten een duurdere boog als resultaat.


Waarom schiet mijn zware boog niet verder dan sommige veel lichtere bogen?

Het rendement van een boog is sterk afhankelijk van de vorm van de boog. Zo bouwen goede boogbouwers hele 'lichte' bogen waarmee je toch makkelijk een clout (180 yard) kunt halen. Tot op zekere hoogte geldt dan ook dat een mooie, subtiele, goed afgewerkte boog beter is dan een lomper exemplaar dat allemaal onnodig gewicht meezeult. Een bijkomend nadeel van een zware boog is dat je ook zwaardere pijlen moet gebruiken (om de klap op te vangen). En dat heeft weer gevolgen voor de reikwijdte. Maak pijlen ook niet te licht. Lichte pijlen krijgen de neiging om weg te waaien, zeker als er veel wind is. Pijlen voor een 35 ponds boog mogen niet lichter dan 22 gram zijn.


Wat is een traditionele handboog?

Volgens onze definitie zijn dit symmetrische bogen (dus zonder 'venster') die vervaardigd zijn van natuurlijke materialen, zoals hout, hoorn en pezen. Bij de boog horen houten pijlen, voorzien van natuurveren. Kunststof boogpees en nokken zijn toegestaan. Richtmiddelen zijn niet toegestaan (ook geen elastiekjes).


Mag een traditionele boog een oplegger hebben?

Ja, in afwijking van de (BLBS) regels voor de Engelse Longbow zijn bij ons opleggers wel toegestaan. Opleggers werden traditioneel gebruikt bij vele boogtypes waaronder de Vlaamse Lattenboog. En dat is toch wel het summum van de Nederlandse traditionele boog. Wij kennen binnen de NVVTH ook geen verschil tussen flatbows, D-shape, kyudo, vlaamse lattenboog of traditionele (mongolen/tartaren/turkse) recurve bogen. Het feit dat je met een traditionele boog schiet is overeenkomst genoeg.


Kan ik een traditionele handboog in de winkel kopen?

Het is niet zo makkelijk om een kant-en-klare traditionele boog uit een rek te trekken. Een traditionele houten boog is namelijk een ambachtelijk stukje vakmanschap. In tegenstelling tot fabrieksmatig gebouwde bogen is iedere boog een beetje anders. De mensen bij onze vereniging die aan een nieuwe traditionele boog (met longbow bedoelen wij een D-shape Engelse Longbow volgens de specificaties van de BLBS) toe zijn nemen meestal contact op met een bogenbouwer die ze kennen en/of waarin ze vertrouwen hebben (in Nederland of Engeland), vertellen dan wat ze willen hebben (Flatbow, D-shape-longbow, vlaamse lattenboog) en welke specificaties ze in gedachten hebben (prijs, aantal lagen hout, houtsoorten, treksterkte e.d.). En dan wordt zo'n boog 'op maat' gemaakt. Traditionele bogenbouwers die er voorraden op na houden zijn er volgens mij in Nederland niet. Er zijn wel wat (professionele) Engelsen die uit voorraad leveren maar meestal heeft een houten boog een bepaalde levertijd.


Kunt u mij de namen van een paar traditionele bogenbouwers geven?

In Nederland maakt bijvoorbeeld Nico Macura hele fraaie bogen uit taxus, surinaams groenhard, osage orange, acacia, bamboe e.d. Hij produceert enige tientallen bogen per jaar. Hans Schuurman bouwt hele mooie D-shape bogen maar produceert slechts enkele stuks per jaar voor vrienden-en-kennissen net als Wim Gibbon die ook hele mooie bogen bouwt maar een hele lange levertijd heeft. Een nieuwe bogenbouwer is van Magen Klomp, te vinden op www.fairbow.nl In Engeland kun je bij Richard Head mooie bogen laten maken en Pip Bickerstaffe levert (min-of-meer) uit voorraad via www.quicks.com. Het is een goed idee om op een wedstrijd waar mensen met houten bogen schieten deze figuren aan te schieten en te informeren hoe ze aan hun boog zijn gekomen. Bereid je wel voor op een lang gesprek want de meeste mensen praten graag over deze materie.


Is het zelf maken van een traditionele boog moeilijk?

Natuurlijk kun je ook zelf een boog maken. Dat doen mensen al duizenden jaren, dus jij kunt het ook. Als je handig bent, nauwkeurig werkt en over het juiste gereedschap beschikt is dit goed mogelijk. De eerste boog voldoet waarschijnlijk niet aan je eisen maar je weet dan inmiddels wel waar de problemen zitten en hoe je ze op moet lossen om ze beter te maken. Zo zijn de gerenommeerde bogenbouwers die bij de NVVTH bekend zijn ook begonnen.


Hoe kom ik aan materiaal?

Benodigdheden (schachten, pijlpunten, veren e.d.) kun je vinden in Engeland bij www.quicks.com. Bij Quicks verkopen ze ook zelfbouw compenenten voor bogen uit de voorraad van Pip Bickerstaffe. Beide bedrijven leveren per post. Materiaal voor pijlen is ook te bestellen bij bijvoorbeeld Quicks. Ze hebben daar schachten in diverse soorten en maten (ik heb er zelfs 'barreled' schachten, die dikker zijn in het midden, gezien.maar nu vind ik ze niet meer in de catalogus). De catalogus staat in PDF formaat online en kun je per pagina downloaden (woodarrow components). Bestellingen per post zijn vrij snel binnen. Je kunt gewone schachten ook barrel-en door ze (mbv een stukje rubberslang) in een vastgeklemde boormachine op een laag toerental te laten draaien en dan met een stukje schuurpapier aan de voor en achterkant af te draaien. Doe wel handschoenen aan want het wordt heet. De kunst is om ze allemaal gelijk te krijgen. Dus enige handigheid is vereist. Om het helemaal mooi te krijgen zou je eigenlijk 'footed' pijlen moeten hebben, voorzien van een hardhouten voorstuk. Dat is ook zelf te maken, maar het is mij nog niet gelukt. (Ik ben handiger met woorden dan in het echt). En daarna voorzien van een klein (licht) puntje en korte fletches en uit alle gemaakte pijlen ploegjes samen stellen door in de praktijk te kijken hoe ze groeperen. Maar... het halen van de clout met gewone pijlen gaat ook wel. Met een beetje snelle 45 ponds boog moet het goed mogelijk zijn. Het gevaar bestaat dat je, doordat je in een afwijkende houding staat, gewoon je treklengte niet optimaal benut. En zeker bij houten bogen tellen de laatste millimeters het zwaarst. Er is mij ooit verteld: "Draw to the pile." Dus trekken totdat de punt van je pijl bij je boog is. Dat leverde in mijn geval het verschil tussen niet halen en over het doel heenschieten op.


Waarom schieten jullie met traditionele bogen?

Met een traditionele boog zet je willens en wetens een heleboel technische verbeteringen overboord. Je hebt geen vizier meer, geen stabilisatoren, geen identieke pijlen, een boog die onderhevig is aan veranderingen door vocht en warmte enzovoorts. Het halen van een echt hoge score is daardoor niet meer mogelijk en daar hoef je ook niet meer naar te streven. Het gaat er alleen nog maar om om tegen jezelf een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. En vergis je niet, die prestaties zijn helemaal niet slecht, als iemand over 144 pijlen met engelse telling boven de 1100 punten uitkomt dan zit de helft van de pijlen in het geel, en de rest in het rood. Doordat het echte punten jagen wegvalt is de sfeer onder traditionele boogschutters erg ongedwongen en doordat iedereen min-of-meer zijn eigen spullen maakt wordt hier veel over gepraat. Kortom het is minder gestresst, minder technisch en veel ambachtelijker dan het gewone boogschieten.


Kan ik bij de NVVTH leren handboogschieten?

Nee, wij zijn een heel open soort vereniging, meer een soort platform, zonder eigen faciliteiten. We hebben geen instructeurs en geen oefenmateriaal. De basis vaardigheden van het handboogschieten kun je bij een vereniging in je eigen omgeving aanleren. Adressen van verenigingen zijn te vinden op www.handboog.pagina.nl


Wat voor handboogschuttters kunnen lid worden van de NVVTH?

Iedereen die geïnteresseerd is in het schieten met traditionele handbogen kan lid worden. Het is niet noodzakelijk dat je zelf een traditionele boog bezit, zelfs niet dat je zelf schiet. We hebben leden die tevens lid zijn bij verenigingen in hun eigen woonomgeving van Den Helder tot Roosendaal en van Heemstede tot Arnhem. Als je mee wilt doen aan een traditionele handboog wedstrijd heb je wel een boog nodig die voldoet aan onze eisen, dus zonder kunststof.


Kan ik via de NVVTH aangesloten zijn bij de NHB?

Ja, dat kan maar... we streven ernaar dat onze leden hun NHB registratie via een lokale vereniging laten lopen. De NVVTH heeft geen faciliteiten en maakt dus (dankbaar) gebruik van de faciliteiten van lokale verenigingen. Dus is het voor iedereen beter als er voldoende traditionelen bij de gewone lokale verenigingen zijn aangesloten.


Wanneer ontmoeten de leden van de NVVTH elkaar?

In de winter organiseren we om de 14 dagen een avond in Amsterdam. Deze avonden worden bezocht door gemiddeld ca. 25 schutters. Op de avonden schieten we met traditionele handboog en praten we over van alles dat hiermee samenhangt, en ook over dingen die er helemaal niets mee te maken hebben. We streven ernaar om in deze periode een aantal activiteiten te organiseren die interessant zijn voor de traditionele boogschutters. Zo hebben we de afgelopen winters een lezing gehad over het bouwen van een (mongoolse) recurve-boog uit hoorn en hout, een avond geschoten op de liggende wip (meegebracht uit Roosendaal) en een workshop bogenbouwen, gehouden door Pip Bickerstaffe, een professionele Engelse bogenbouwer. In de zomerperiode komen we elkaar tegen op de wedstrijden die in onze wedstrijdagenda staan.


Zijn er specifieke wedstrijden, uitsluitend voor traditionele bogen?

Op de laatste zaterdag van Maart wordt het Open Indoor Kampioenschap Traditionele handboog verschoten. De wedstrijd is toegankelijk voor alle bij de NHB aangesloten handboogschutters (m/v) die met een traditionele handboog aan de meet verschijnen. Vooraf aanmelden wordt wel op prijs gesteld. Dit is een wedstrijd over 4 heats van 12 x 3 pijlen, totaal 144 pijlen, op afwisselend 18 en 25 meter afstand op respectievelijk een 40 en 60 cm blazoen met Engelse telling. In Augustus wordt het Nederlands Kampioenschap outdoor geschoten. Dit is een wedstrijd over 25 meter, 1 pijl systeem.


Hoe gaat de door de NVVTH gehanteerde traditionele telling voor schieten op doel?

We schieten volgens de 'engelse telling', geel is 9 punten, rood 7, blauw 5, zwart 3 en wit 1.

Er zijn medailles voor achtereenvolgens de schutter met de meeste treffers, de schutter met het hoogste aantal punten en de schutter met de meeste pijlen in het goud (geel).


Bestaat er een onderlinge competitie?

Ja, we komen elkaar tegen op diverse wedstrijden in het land. Uit een aantal van deze wedstrijden wordt (met een hele intelligente berekeningsmethode) een onderling klassement samengesteld. De spelregels en de wedstrijden staan op de wedstrijdkalender op deze site.


Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de NVVTH?

We proberen om alle relevante informatie op de site te publiceren. Als je je e-mail adres doorgeeft aan onze webmaster Herman de Vries webmaster@nvvth.nl dan wordt je op de hoogte gehouden wanneer er wijzigingen op de site staan.


Ik haal de afstand van de clout niet, heb ik andere pijlen nodig?

Om de clout (180 yards = 165 meter voor heren en 120 yards = 106 meter voor dames) te halen heb je niet al te zware pijlen van de juiste lengte met niet al te grote fletches(veren) met weinig spoed (dus weinig ronddraaien) nodig. Maar... het halen van de clout met gewone pijlen gaat wel. Met een beetje snelle 45 ponds boog moet 180 yards halen goed mogelijk zijn. Het gevaar bestaat dat je, doordat je in een afwijkende houding staat, gewoon je treklengte niet optimaal benut. En zeker bij houten bogen tellen de laatste millimeters het zwaarst. Daarom geldt: "Draw to the pile." Dus trekken totdat de punt van je pijl bij je boog is. Dat levert soms het verschil tussen niet halen en over het doel heenschieten op.